fbpx

Artrose begeleiding

Artrose, gewrichtsslijtage, hond, kat, consult, begeleiding, ouderdom

Net als bij ons, kan ook een hond of kat artrose ontwikkelen. Dit wordt ook wel ‘gewrichtsslijtage’ genoemd.

Wat is artrose

Het gewrichtskraakbeen kan afslijten waardoor bij beweging de botten tegen elkaar aan gaan wrijven. Dit veroorzaakt pijn.  Ook kan het zorgen voor een steriele ontsteking van het gewricht. Het gewrichtskapsel wordt onregelmatig en verdikt en de hoeveelheid gewrichtsvocht neemt toe. Hierdoor raakt het gewricht overvuld.
Als laatste kan er extra botvorming ontstaan. Door de extra botvorming wordt het gewricht beperkt in bewegingsvrijheid. Het gewricht zal stijver worden.

Hoe krijg je artrose

Artrose komt niet alleen voor door de ouderdom. Het kan zich bijvoorbeeld ook ontwikkelen na een trauma, na een operatie aan het gewricht, gewrichtsproblemen, overbelasting of door instabiliteit van een gewricht door bv. een gescheurde kruisband.

90% van alle katten ouder dan 12 jaar heeft enige vorm van artrose

90 % van alle honden boven de 5 jaar heeft enige vorm van artrose

Symptomen

Symptomen van artrose kunnen zijn:

  • Startkreupel / Ochtendstijfheid
  • Stijfheid na periode van rust
  • Moeilijk opstaan
  • Kreupelheid / Onregelmatig lopen
  • Pijnuitingen
  • Piepen

  • Poot optillen
  • Niet graag meer willen springen
  • Moeilijker / Niet meer traplopen
  • Meer slapen
  • Minder spelen

Natuurlijk zijn de symptomen niet voor elk dier hetzelfde. Wij raden u dan ook altijd aan om bij afwijkend gedrag uw dierenarts te consulteren.

Diagnose

Aan de hand van uw verhaal over de problemen en het ontstaan hiervan, in combinatie met het lichamelijk onderzoek kan het vermoeden van artrose worden uitgesproken. Röntgenfoto’s kunnen de diagnose bevestigen.

Behandeling

Artrose gaat niet meer weg. Wel kan het leven van uw huisdier een stuk aangenamer worden gemaakt en het proces worden vertraagd. Afhankelijk van de ernst en symptomen zal de dierenarts een passend behandelplan opstellen. Dit kan bestaan uit medicatie (pijnstilling/ontstekingsremmer), aangepaste beweging, aangepaste voeding, voedingssupplementen, en gewichtsreductie.

Osteoartrose programma certificaat

Artrose Begeleiding

Omdat niet 1 dier hetzelfde is en er dus ook geen ‘standaard behandeling’ bestaat, bieden wij het artrose bewegingsprogramma aan.
Paraveterinairen Marlies en Mariska zijn speciaal opgeleid om een bewegingsprogramma samen te stellen wat speciaal op u en uw hond is afgestemd.
Het bewegingsprogramma bestaat uit 10 consulten met de artroseconsulent verspreid over een half jaar. U leert onder andere hoe u thuis bepaalde massagetechnieken en bewegingsoefeningen kunt uitvoeren, met als doel om uw huisdier een zo goed mogelijke kwaliteit van leven te bieden.

Mocht u interesse hebben in, of nog vragen hebben over het artrose bewegingsprogramma, dan nodigen wij u graag uit voor een gratis intake gesprek bij een van de de artroseconsulenten.

Katten, artrose, test, artrosetest